pexels-julia-m-cameron-4144039

Een studie met Virtual Reality

,,Ongeveer tweeduizend kinderen en volwassenen in Nederland lijden aan de erfelijke bloedziekte sikkelcelziekte. Dat is een relatief kleine groep, maar als je weet dat de gemiddelde levensverwachting van patiënten zo’n dertig jaar lager ligt, dan is het hard nodig om wetenschappelijk onderzoek te doen. Ook omdat wereldwijd elk jaar 300.000 baby’s worden geboren met deze,” zegt Charlotte van Tuijn, bestuurslid van het Sikkelcelfonds.

De bijdragen die deze Partnerstichting van TheDutch4Kids ontvangt, helpen om baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te verrichten, onder meer naar een mogelijke genezing. De opbrengst die TheDutch4Kids in 2021 overhandigde, is ingezet om studie te doen naar het effect van virtual reality (VR) op angst en pijn tijdens pijnaanvallen bij kinderen met sikkelcelziekte van 6 tot 18 jaar. ,,Via de VR-bril op hun hoofd zien ze bijvoorbeeld videospellen en films. Het doel is om de pijn en de angst te verminderen waardoor er minder zware pijnmedicatie nodig is, de kinderen minder lang in het ziekenhuis opgenomen hoeven te blijven en er minder complicaties optreden.”

Sikkelcelziekte komt voor bij mensen die oorspronkelijk uit een malariagebied komen. Rode bloedcellen veranderen in een sikkelcelvorm. Deze zorgen voor verstoppingen in kleine bloedvaten wat leidt tot ernstige schade aan organen als nieren, lever, hart en longen en daarnaast tot ernstige pijnaanvallen. ,,Spanning voor een verjaardagsfeestje of schooltentamen kan deze al veroorzaken en leiden tot ziekenhuisopname. Om de pijn draaglijk te maken, krijgen patiënten een infuus met morfine. Medicijnen kunnen echter niet alle bijwerkingen wegnemen, als angst, somberheid en stress. Met de studie kunnen we zien of Virtual Reality verlichting kan brengen doordat het afleidt van de pijn en de angst vermindert. Je pakt er in feite twee problemen mee aan.”

De bijdrage die TheDutch4Kids doet, maakt het daarnaast mogelijk om meer wetenschappelijke projecten op jaarbasis te bekostigen. ,,Een onafhankelijke commissie beoordeelt in november welke aanvraag wordt gehonoreerd. Maar met deze bijdrage kunnen we een ander hooggewaardeerd project financieren dat anders buiten de boot zou vallen. Extra mooi dus.”

Deel dit bericht via
Word vriend