maaltijden_margorjanse

Een maaltijd voor heel veel schoolkinderen in Franschhoek

In het Zuid-Afrikaanse Franschhoek krijgen circa 1500 schoolkinderen dagelijks een ontbijt en/of lunch van de Isabelo Foundation. Eenmaal per week worden ze daarnaast getrakteerd op een kakelvers eitje, een donatie van een plaatselijke wijnboerderij waarvoor Margot Janse alleen maar dankbaar kan zijn.

Vijf jaar geleden hing ze hier als prijswinnende chef van het beroemde restaurant Le Quartier Français haar koksmuts aan de kapstok om zich volledig te gaan focussen op de stichting die in 2009 was opgericht. ,,Ik heb de Isabelo Foundation geadopteerd en ben aan de slag gegaan,” zegt ze.

Om geld op te halen, kookte ze in het voorjaar van 2018 de sterren van de hemel tijdens het Charity diner van The Dutch4Kids in het clubhuis van The Dutch. Met de verkoop van vijftig couverts plus een veiling kon ze met 31.000 euro voor Isabelo huiswaarts. ,,Het was genoeg om meer dan een jaar van te draaien en 1500 mondjes te voeden met een voedzame maaltijd. Maar wat zo’n gift vooral betekent, is dat deze rust brengt. Je weet dat je even vooruit kan.”

Waar ze de eerste twee jaar vanuit haar eigen garage scholen bevoorraadde, daar slaagde ze er begin 2019 in om een ruimte te huren met voldoende plek voor de enorme koelkasten en vriezers voor al het eten dat dagelijks naar twee scholen in de buurt gaat. ,,Een enorme logistieke operatie elke dag. Met het geld heb ik ook iemand in dienst kunnen nemen die helpt met regelen en rondbrengen, wat fantastisch is, plus een parttime medewerker voor marketing & PR.

maaltijden_margorjanse

We zijn continue bezig met het verkrijgen van fondsen voor de continuïteit. Er zijn gelukkig heel veel mensen die ons ondersteunen, waaronder ook hele trouwe Members van The Dutch.” Elke bijdrage wordt groots gewaardeerd, zegt ze, want met 30 ZAR kunnen bijvoorbeeld zes extra eitjes worden uitgedeeld.

Isabelo verzorgt ook ontbijt en lunch voor kinderen die de Early Learning Centers bezoeken en zorgt ervoor dat scholieren die in de middag extra Engelse bijles krijgen daar niet met een lege maag aan beginnen. Met haar nieuwe bestelwagen, die ze recent heeft kunnen aanschaffen met de opbrengst van een Charity event, maakt ze ook rondjes naar de vele gaarkeukens in de regio.

,,Van een beroemd restaurant met eigen slagerij mogen wij, zodra een koe is geslacht, de botten komen ophalen. Daar kunnen de gaarkeukens weer wat lekkers mee maken,” vertelt Margot, die even terug in Nederland is voor SAAM Restaurant. Als executive chef werkt ze in deze nieuwe horecagelegenheid met een ervaren team samen. ,,En wie komt eten, doet via de rekening automatisch een donatie aan de Isabelo Foundation. Ik hoop dat we nog heel veel schoolkinderen in Franschhoek kunnen voeden.”

Deel dit bericht via
Word vriend