hersenlab

Belangrijke steun voor het Kinderhersenlab

Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis heeft een warm plekje in het gulle hart van TheDutch4Kids. De Stichting Vrienden van het Sophia en The Dutch organiseren jaarlijks hun Charity Day om een mooi bedrag voor het kinderziekenhuis in Rotterdam op te halen. ,,Een fijne samenwerking,” zegt Paulina Wielaard van de Stichting Vrienden van het Sophia.

Een belangrijk project dat in 2022 ondersteuning heeft gekregen, is het eerste Kinderhersenlab van Nederland. Dit is onderdeel van het in 2020 geopende Kinderhersencentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. Specialisten en onderzoekers werken hier samen om de beste zorg te bieden aan kinderen met een hersenaandoening. Een belangrijke reden is dat deze kinderen vaak moeite hebben om volwaardig te participeren in de samenleving. Dat heeft invloed op hun kwaliteit van leven, alsook dat van het gezin.

hersenlab

​In het Kinderhersenlab wordt op een innovatieve manier getest hoe hun ontwikkeling verloopt. Op een speelse manier worden in drie kindvriendelijke ruimtes data verzameld over hun aandoeningen aan hoofd, hersenen, zintuigen en het bewegingsstelsel. Onderzoekers kijken met nieuwe EEG-technieken en innovatieve snufjes onder meer naar motoriek en hersenactiviteit. Dat gebeurt via de opdrachten en spelletjes die zijn verweven in een parcours. In andere ruimtes wordt weer gefocust op hun spraak- en taalontwikkeling. Bij alles hebben ze de steun van hun zelfgekozen digitale vriendje, een avatar met de naam Wavy, Brainy of Neuro, die hen de weg wijst en vertelt wat ze moeten doen. Kinderneurochirurg Marie Lise van Veelen-Vincent vertelt:,,De testen in het Kinderhersenlab leren ons meer over hoe problemen in hun ontwikkeling ontstaan en hoe we die het beste kunnen behandelen. Kinderen komen op een aantal momenten in hun leven voor onderzoek, tot ze volwassen zijn. Onderzoekers leren zo de hersenen beter te begrijpen en krijgen een beter beeld van het ziekteverloop. Onze missie is om alle kinderen met een hersenaandoening op het hoogst mogelijke niveau te laten deelnemen aan de samenleving.”

Deel dit bericht via
Word vriend